Role draslíku v těle – co dělat pro zdraví?

Na hladinu draslíku v těle se často zapomíná. Přitom jeho role je opravdu obrovská. Jednou z jeho hlavních funkcí je regulace vodního hospodářství. Kromě toho řídí práci svalů a zajišťuje udržování acidobazické rovnováhy. Dá se tedy říci, že draslík je v těle prostě nezbytný a jeho roli nelze přeceňovat.

Tím spíše, že výše uvedené faktory jsou pouze částí funkcí, které plní. Nedostatek draslíku vede k slabosti, poruchám srdce a všech svalů a k otokům končetin. Jeho nadbytek může být bohužel i nebezpečný. Vede ke ztrátě síly, brnění a necitlivosti v končetinách a zpomalení srdeční frekvence.

Draslík najdeme v mase, nejvíce však v zelenině a ovoci. Mezi zeleninou jsou cenné především brambory a vše zelené, listová zelenina. Rajčata jsou také výborným zdrojem draslíku. Z ovoce se vyplatí sáhnout po banánech a citrusech. Přírodní zdroje draslíku jsou mnohem lepší nápad než suplementace.

Jak se chránit před nízkou hladinou draslíku a dalšími?

Vše, co každý den jíme a pijeme, má dopad na naši pohodu a zdraví. I když se to ví už dlouho, pořád málo lidí dbá na správnou stravu. Jednou z nejčastějších výživových chyb je konzumace vysoce zpracovaných potravin, které obsahují příliš mnoho cukru, tuku a soli.

Jídelníček mnoha lidí má vysoký obsah cukru. Přítomnost této složky je indikována nejen sladkou chutí produktu, takže je velmi snadné překročit přípustnou denní dávku. Mezitím může strava s vysokým obsahem cukru přispět k rozvoji kandidózy. Chcete-li tento stav vyléčit, musíte změnit svůj jídelníček. Nový způsob stravování by měl být založen na zdravých produktech bez přidaného cukru.

Jíst můžete mimo jiné pečivo, ale pouze celozrnné a zapečené bez droždí, ryby, ořechy a veškerou zeleninu. U ovoce existují určitá omezení, zkuste dochutit zázvorem nebo česnekem. Ořechy nebo dýňová semínka jsou perfektní svačinkou.

Dieta pouze se zdravými tuky

Lékaři a odborníci na výživu doporučují omezit konzumaci živočišných tuků pro jejich škodlivé účinky na zdraví. Úplné vzdát se tuku však také nepřipadá v úvahu. Je to složka nezbytná pro správné fungování těla, stejně jako bílkoviny a sacharidy.

Kvůli zdraví se vyplatí zařadit do jídelníčku rostlinné tuky, které jsou výborným zdrojem kyselin omega 3 a 6. Přiměřené množství těchto složek najdeme nejen v řepkovém oleji a olivovém oleji. Tyto produkty zná téměř každý, ale s ohledem na přítomnost zdravého tuku ve stravě můžete vyzkoušet i jiné oleje. Jsou stále dostupnější a pomalu si nacházejí své příznivce.

Příprava salátu nebo dezertu pomocí sezamového nebo arašídového oleje je dobrý způsob, jak překvapit svou domácnost zcela jinou chutí pokrmu. Zeleninové pokrmy lze pokapat mimořádně zdravým olejem z avokádových semínek, který léčí mnoho nemocí a podporuje lepší zapamatování.

Previous post Gainery pro zlepšení efektů
Next post Aminokyseliny podporují práci na postavě