BCAA – neboli větvené aminokyseliny

Pro mnoho sportovců jsou BCAA základem pro doplnění každodenní stravy. Nelze popřít, že BCAA patří do skupiny nejúčinnějších aminokyselin. Suplementace BCAA má velký význam pro svaly a nervový systém při rozvoji a formování sportovní formy.

Studie prokázaly, že díky suplementaci této aminokyseliny se znatelně snižuje katabolismus svalů, urychluje regeneraci po intenzivním cvičení, snižuje únavu, snižuje bolestivost po tréninku a pomáhá snižovat tělesný tuk. BCAA budou nejvýhodnější pro lidi, jejichž jídelníček se vyznačuje negativní energetickou bilancí.

Pravidlo je jednoduché, čím větší je kalorický deficit, tím lepších výsledků pro postavu lze dosáhnout. Na trhu je mnoho doplňků stravy, které obsahují menší či větší dávky BCAA, takže než začnete nějaký užívat, vyplatí se předem seznámit s jeho složením. BCAA se doporučuje užívat pouze kolem tréninku. Jedna porce by měla obsahovat 10-20 gramů rozpuštěných např. ve sklenici vody nebo džusu.

Ořechy jako zdroj cenných živin

To, že jsou ořechy zdravé, se ví už dlouho. O dobré síle kokosu už víme, protože kokosová mouka, mléko, voda z tohoto ořechu a kokosový olej jsou tak oblíbené. V poslední době lidé zjistili, že konopný protein působí na tělo podobně pozitivně.

Produkty a deriváty těchto tří přírodních doplňků by se měly trvale objevovat v naší kuchyni a nákupním košíku. Výzkum ukazuje, že arašídové máslo pomáhá při ztrátě tělesného tuku. Optimální dávka je 2 čajové lžičky denně, užívá se minimálně 2x týdně, nemusí být nutně s přídavkem bílého pečiva a sladké marmelády.

Kokosový olej je zase dobrým doplňkem do koktejlů, ale i na smažení, a to nejen sladkých jídel. Každodenní konzumace kokosového oleje zvyšuje denní spotřebu energie a spaluje kalorie. Konopí je zase způsob, jak doplnit bílkoviny, zvláště když jsou z jídelníčku vyloučeny mléčné výrobky. Vyznačují se nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů.

Na co se vyplatí při dietě dávat pozor?

Nejprve se lekli tuku. Nyní jsou sacharidy zatíženy vším, co je špatné a co se děje s naší postavou. Některé sacharidy rozhodně nejsou moc dobrý nápad, ale nelze je všechny odsoudit. Sacharidy totiž potřebujeme k životu i cukr a tuk.

Jsou však tráveny mnohem efektivněji než jiné makroživiny a to je hlavní problém, který se sacharidy máme. Po jejich konzumaci velmi rychle stoupne hladina glukózy v krvi, a to způsobí vylučování inzulinu. Právě tento proces podporuje obezitu a dokonce i sekundární cukrovku. Jde však o to, abychom se kategoricky nevzdali všech sacharidů.

Jen ty jednoduché, související se sladkostmi a pečením z bílé mouky, dělají potíže. Ze zeleniny byste se však neměli bát sacharidů a ty, které jsou odvozeny z moučných pokrmů připravených z celozrnné mouky, mohou klidně nahradit bílé pečivo.

Previous post Dietní motivace – jak překonat sám sebe?
Next post Tělocvičny lákají promoakcemi